Колекція фармакопейних штамів

Довідки за тел. (044)526-24-09
e-mail: olga-balko@ukr.net
Балко Ольга Іванівна

У складі Української колекції мікроорганізмів для забезпечення, згідно Державної фармакопеї України, потреб підприємств та інститутів у штамах мікроорганізмів для проведення контролю якості лікарських засобів створено колекцію референтних тест-штамів. Колекція включає 38 штамів, представлених бактеріями родів Bacillus, Bordetella, Brevundimonas, Clostridium, Escherichia, Geobacillus, Klebsiella, Micrococcus, Mycobacterium, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Staphylococcus, Streptococcus, дріжджами родів Candida, Saccharomyces, Zygosaccharomyces, а також грибами роду Aspergillus. Колекція забезпечує підтримання життєздатності тест-штамів, перевірку біологічних властивостей культур при зберіганні та видачу підприємствам і інститутам з науковою та виробничою метою згідно наказу МОЗ №5 від 14.01.2004 р. Тест-штами можуть бути використані для контролю якості ростових властивостей живильних середовищ, для перевірки активності антисептиків і дезінфектантів, оцінки адекватності проведення методик, визначення широкого спектру антибіотиків, ефективності стерилізації та із іншою метою.

СПИСОК ТЕСТ-ШТАМІВ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

№ п/п Штам Сфера застосування
Бактерії
1. Bacillus atrophaeus УКМ В-910 Контроль газової стерилізації (оксид етилену, формальдегід).
2. Bacillus cereus УКМ В-908 Кількісне визначення тетрациклінів, визначення залишків антибіотиків у м’ясних продуктах.
3. Bacillus cereus УКМ В-911 Кількісне визначення тетрациклінів.
4. Bacillus mycoides УКМ В-903 Кількісне визначення граміцидину С, стрептоміцину та дигідрострептоміцину сульфату, карміноміцину, мономіцину, неоміцину, рубоміцину.
5. Bacillus mycoides УКМ В-927 ККількісне визначення дактиноміцину, олеандоміцину, еритроміцину.
6. Bacillus pumilus УКМ В-912 Біологічний індикатор радіаційної стерилізації.
7. Bacillus pumilus УКМ В-913 Кількісне визначення гентаміцину, неоміцину, фраміцетину, еритроміцину, гентаміцину, канаміцину, сизоміцину. Контроль стерильності.
8. Bacillus subtilis УКМ В-901 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики, кількісне визначення ванкоміцину, стрептоміцину, канаміцину, неоміцину, спіраміцину, тобраміцину, фраміцетину, еритроміцину, геліоміцину, оливоміцину, флориміцину.
9. Bacillus subtilis УКМ В-902 Кількісне визначення метацикліну.
10. Bordetella bronchiseptica УКМ В-922 Визначення колістину та поліміксинів В та М в харчових продуктах, молоці, рідинах організму, фармацевтичних препаратах.
11. Brevundimonas diminuta УКМ В-914 Контроль ефективності стерилізації через мембрані фільтри.
12. Clostridium perfringens УКМ В-923 Контроль якості середовищ, антимікробної активності.
13. Clostridium sporogenes УКМ В-924 Контроль ростових властивостей поживних середовищ та контроль стерильності.
14. Enterococcus hirae УКМ В-915 Визначення активності антисептиків і дезінфектантів. Кількісне визначення граміцидину.
15. Escherichia coli УКМ В-906 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики. Контроль ефективності антимікробних консервантів. Контроль точності визначення чутливості бактерій до антибіотиків методом дифузії в агар.
16. Escherichia coli УКМ В-916 Кількісне визначення колістинметансульфонату, колістин сульфату, рифаміцину.
17. Escherichia coli УКМ В-926 Контроль ростових властивостей поживних середовищ і перевірка відповідності методики, контроль активності антимікробних консервантів.
18. Geobacillus stearothermophilus УКМ В-925 Контроль ефективності парової та газової стерилізації.
19. Klebsiella pneumoniae УКМ В-920 Кількісне визначення дигідрострептоміцину, стрептоміцину сульфату, еритроміцину.
20. Kocuria varians УКМ Ac-613 Кількісне визначення рифаміцину та тилозину, контроль стерильності, визначення антимікробних речовин у продуктах харчування.
21. Micrococcus luteus УКМ Ac-634 Кількісне визначення бацитрацину.
22. Mycobacterium smegmatis УКМ В-917 Кількісне визначення блеоміцину.
23. Proteus vulgaris УКМ В-905 Визначення антимікробної дії лікарських засобів.
24. Pseudomonas aeruginosa УКМ В-900 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики, контроль ефективності антимікробних консервантів.
25. Pseudomonas aeruginosa УКМ В-907 Контроль точності визначення чутливості до антибіотиків методом дифузії в агар.
26. Salmonella enterica subsp. enterica serovar Abony УКМ В-921 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики.
27. Staphylococcus aureus subsp. aureus УКМ В-904 Контроль точності визначення чутливості мікроорганізмів до антибіотиків методом дифузії в агар.
28. Staphylococcus aureus subsp. aureus УКМ В-909 Тест-штам для перевірки дезкамер.
29. Staphylococcus aureus subsp. aureus УКМ В-918 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики. Контроль ефективності антимікробних консервантів.
30. Staphylococcus aureus subsp. aureus УКМ В-4001 ККількісне визначення канаміцину, нетилміцину, ванкоміцину, гентаміцину, граміцидину, неоміцину, спіраміцину, тобраміцину, фраміцетину, еритроміцину, оксациліну, феноксиметилпеніциліну.
31. Staphylococcus epidermidis УКМ В-919 Кількісне визначення гентаміцину.
Дріжджі
32. Candida albicans УКМ Y-1918 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики, контроль ефективності антимікробних консервантів. Визначення антимікробної дії лікарських засобів.
33. Candida albicans УКМ Y-2681 Контроль ростових властивостей поживних середовищ, перевірка відповідності методики, контроль ефективності антимікробних консервантів.
34. Candida tropicalis УКМ Y-2473 Кількісне визначення ністатину.
35. Candida utilis УКМ Y-984 Кількісне визначення амфотерицину В, леворину, мікогептину, ністатину.
36. Saccharomyces cerevisiae УКМ Y-2474 Кількісне визначення амфотерицину В та ністатину.
37. Zygosaccharomyces rouxii УКМ Y-2475 Контроль ефективності консервантів у готових лікарських засобах, що містять високі концентрації цукру.
Міцеліальні гриби
38. Aspergillus niger УКМ F-16693 Контроль ростових властивостей поживних середовищ та ефективності антимікробних консервантів.